Drukuj

Małopolska Noc Naukowców 2019

27 września 2019 roku pod opieką p. Anny Pedrycz i p. Jarosława Ozgi uczniowie klasy piątej wzięli udział w tym wyjątkowym, naukowym wydarzeniu.

„Naukową noc” uczniowie rozpoczęli udziałem w warsztatach „Wiem, co jem, gdzie to wyrosło i jak powstało” zorganizowanych w Wydziale Ekonomiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. W trakcie warsztatów dowiedzieli się między innymi, co to są rośliny uprawne jadalne, jakie mają wymagania pokarmowe i siedliskowe oraz jak je uprawiać. Niektóre z prezentowanych roślin, mimo tego że znane z nazwy, uczniowie widzieli po raz pierwszy. Okazją było też skosztowanie nasion i produktów pozyskiwanych z prezentowanych roślin. Po warsztatach uczniowie udali się do Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt, gdzie mieli okazję obejrzeć wystawę i prezentację jaj różnych gatunków drobiu. Wśród wielu różnych jaj szczególną uwagę skupiły wyjątkowe strusie jaja i pióra. W tym samym Wydziale uczniowie wzięli również udział w pokazach z ciekłym azotem, a także w wystawie zwierząt egzotycznych. Na wystawie mieli okazję dotknąć „ogromnego” ślimaka i wziąć w ręce „wyjątkowego” węża. Na koniec „naukowej przygody” z Uniwersytetem Rolniczym uczniowie wzięli udział w pokazach i eksperymentach „Moje zdjęcie 3D” zorganizowanych w Wydziale Inżynierii Środowiska i Geodezji. Uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób wykonuje się fotografie techniką 3D. Otrzymali okulary anaglifowe, a na koniec wykonali wspólne zdjęcie. Ostatnim etapem „naukowej nocy” był wykład w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. W Wydziale Metali Nieżelaznych uczniowie wzięli udział w wykładzie „Chemia fizyczna”, który poświęcony był ogólnym zagadnieniom chemii organicznej i nieorganicznej. Atrakcją wykładu były eksperymenty z zakresu fluorescencji materii, struktury koloidalnej, zaskakujące reakcje chemiczne, a także doświadczenia z dziedziny optyki i elektrostatyki. Powrotem do szkoły późnym wieczorem uczniowie zakończyli swoją „naukową noc” pełni wrażeń i bogatsi o wiedzę biologiczną, chemiczną i fizyczną.  

opracowanie: p. Anna Pedrycz i p. Jarosław Ozga